SAVOIR-VIVRE PRZY ŚWIĄTECZNYM STOLE W ODDZIALE 0A

 23 marca 2018 r. uczennice Zespołu Szkół Hotelarsko -Turystycznych w Świdnicy pod opieką p. Magdaleny Kołodziejczyk przeprowadziły  warsztaty dla młodszych kolegów z oddziału Oa naszej szkoły pt. „Savoir - vivre przy świątecznym stole”.

Celem tego spotkania było zapoznanie dzieci z podstawowymi zasadami zachowania się przy stole. Uczniowie dowiedzieli się, jak należy zachować się przy stole, rozwiązywali zagadki, samodzielnie nakrywali do stołu oraz nauczyli się misternie składać  serwetki.

http://mojaswidnica.pl/nauczyli-sie-nakrywac-stol-foto/

http://doba.pl/dsw/artykul/dobre-maniery-czyli-savoir-vivre-przy-swiatecznym-stole/19627/33

Pamiętajmy!

Jedzenie lepiej smakuje przy ładnie nakrytym stole. Warto więc przed każdym posiłkiem postarać się, by stół wyglądał efektownie. Można zaangażować do pomocy dziecko, które chętnie np. rozłoży  serwetki na stole. Będzie się cieszyło, jeśli dobrze rozłoży sztućce i przyozdobi stół świeczką lub kwiatami.

Ucząc  dzieci dobrych manier można wesprzeć się też bohaterami z ulubionej książki np.: 
 
Joanna Krzyżanek “Dobre maniery czyli savoir-vivre” - przygody sympatycznej rodzinki. Książka napisana jest z humorem,  zawiera wiele wartościowych nauk dotyczących dobrych manier, także kwestii zachowania przy stole.

Grzegorz Kasdepke “Bon czy ton savoir vivre dla dzieci” - przygody niesamowitych bliźniąt: Kuby i Buby.

 “Dobre maniery Kubusia Puchatka” - Proszę! Dziękuję! Przepraszam!

 

Dodatkowe informacje