KĄCIK KULINARNY

SKŁADNIKI:

  • jogurt naturalny

  • miseczka ulubionych, pokrojonych owoców

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nie ma nic prostszego niż zrobienie tej uproszczonej wersji sałatki owocowej. Wystarczy, że pokroisz owoce, które najbardziej lubisz, po czym wrzucisz do miseczki. Kolejnym krokiem jest wlanie odpowiedniej ilości jogurtu naturalnego (czyli takiej, aby owoce były w nim zamoczone, jednak w nim nie „pływały”) oraz wymieszanie całości.


Po taki lekki posiłek można sięgnąć właściwie zawsze – podczas nauki, czytania książki czy słuchania muzyki. W dodatku nie może się znudzić! Przecież jeśli dziś użyjesz bananów, jutro możesz wykorzystać truskawki!

Ciekawostka:
Jogurty owocowe i inne w większości są nawet bardziej kaloryczne niż batonik. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i jedząc jogurt uważa, że to lepsze niż zjedzenie paru cukierków. Nic bardziej mylnego! Dlatego przy przygotowywaniu swojej sałatki owocowej pamiętaj, aby nie dodawać mu zbyt dużo kalorii i używać jogurtu naturalnego.


INTERAKTYWNE PRZERWY

Uczniowie klasy III D aktywnie spędzają wszystkie przerwy. Na świeżym powietrzu relaksują się po 45 minutach skupienia i pracy umysłowej. Ostatnio bardzo modna stała się tzw. „kręconka”. Absolutnym mistrzem w ilości wykonanych skoków został Kuba Jaworski, natomiast dziewczęta wciąż doskonalą różne techniki.

Inne klasy również spędzają aktywnie przerwy, wykorzystując chociażby stoły do tenisa stołowego i grając na nich w tzw. „biegańca”. Jak widać na zdjęciach, chłopcy z klas I-VI wspólnie integrują się, grając w piłkę nożną.


Dodatkowe informacje