UDZIAŁ UCZNIÓW KLASY 2C W PROGRAMIE "5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE"

   29 listopada 2018 r. uczniowie klasy 2C wzięli udział w realizacji ogólnopolskiego programu „5 porcji zdrowia w szkole”. Program ma na celu zwrócenie uwagi na potrzebę zadbania o edukację w zakresie zbilansowanej diety już od najmłodszych lat. Podstawą prawidłowego żywienia jest spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dieta bogata w produkty z tej grupy wspomaga prawidłowy rozwój dzieci, a także dostarcza im całą gamę witamin i składników mineralnych. Dbałość o prawidłowe nawyki żywieniowe od najmłodszych lat z pewnością zaprocentuje w przyszłości.
W trakcie zajęć dzieci w oparciu o prezentację multimedialną miały okazję poszerzyć wiedzę o prawidłowym żywieniu oraz utrwalić informacje o roli warzyw i owoców w prawidłowej diecie. Podczas pracy zespołowej uczniowie odszyfrowali ,,Zakodowane owoce", rozwiązywali krzyżówki, wzięli także udział w ,,Owocowo-warzywnym quizie". Na zakończenie zajęć własnoręcznie wykonali koktajle owocowo – warzywne. 


ZAJĘCIA EDUKACYJNE W MYŚLIBORZU

   28-29 listopada 2018 r. 34 uczniów z klas IV, V i VI wyjechało na warsztaty edukacyjne do Centrum Edukacji Ekologicznej i Krajoznawstwa „Salamandra” w Myśliborzu. Celem wyjazdu było rozbudzenie wśród uczniów zainteresowań o tematyce ekologicznej, przyrodniczej i chemicznej, doskonalenie umiejętności przeprowadzania doświadczeń oraz wyciągania wniosków. Uczniowie brali udział w zajęciach o tematyce przyrodniczej. Były to warsztaty w laboratorium chemicznym  pt. „Rodzaje gleby” oraz zajęcia pt. "Co misie lubią najbardziej" . Dodatkowo dzieci robiły ekologiczne misie. Po obiedzie uczniowie wzięli udział w grach i zabawach przyrodniczych. Drugiego dnia dzieci poznały zwyczaje pająków i w laboratorium wykrywały skrobię w produktach spożywczych. Wyjazd dostarczył wiele wrażeń.


AKCJA "5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE" W KLASIE 2A

   28 listopada 2018 r. dzieci z klasy 2A wzięły aktywny udział w ogólnopolskiej akcji „5 porcji zdrowia w szkole”. Najpierw obejrzały prezentację o zasadach prawidłowego żywienia, poznały etapy powstawania soku oraz składniki mineralne warzyw, owoców i soków. W tym dniu dzieci na zajęciach własnoręcznie przygotowały pyszną, witaminową sałatkę. Przyniosły z domów ulubione świeże owoce zarówno krajowe, jak i egzotyczne. Wszyscy mieli soczyste minki na widok tak smakowitych owoców i każdy ochoczo zabrał się do pracy. Wszyscy dokładnie umyli ręce, potem ubrali fartuszki, a następnie przystąpili do krojenia, przestrzegając zasad bezpieczeństwa. Sałatki wyszły smakowicie.
Dzieci z uśmiechem degustowały również soki ze szpinaku, jarmużu, buraka i marchewki z dodatkiem różnych owoców, które przygotowała mama Anielki, pani Agata Jakubczyk, której serdecznie dziękujemy. To była istnie warzywno-owocowa uczta. Nawet pani wicedyrektor Elżbieta Węgrzyn – Wąworek, która zajrzała do klasy ze smakiem, kosztowała sok ze szpinaku, zachęcając dzieci do zdrowego odżywania się. To był kolejny wyjątkowy dzień.

http://mojaswidnica.pl/5-porcji-zdrowia-w-sp8-foto/


Dodatkowe informacje