V ŚWIATOWY DZIEŃ TABLICZKI MNOŻENIA W NASZEJ SZKOLE

25 września 2015 roku, czyli w ostatni piątek września, nasza szkoła włączyła się w obchody V Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia.

Akcja miała na celu zachęcić wszystkich do przypomnienia sobie tabliczki mnożenia. Uczniowie, którzy w trakcie wakacji zdążyli zapomnieć tabliczkę mnożenia, mieli okazję nadrobić te zaległości. Dorośli mogli popisać się przed dziećmi doskonałą znajomością tabliczki mnożenia.

W zabawie mogli wziąć udział uczniowie klas czwartych, piątych, szóstych oraz nauczyciele, pracownicy szkoły i rodzice.

Wystarczyło wylosować kartkę z pięcioma przykładami i poprawnie je rozwiązać. Członkami komisji egzaminacyjnych byli uczniowie klas czwartych, piątych i szóstych, ponieważ jedno  z haseł zabawy brzmiało: „Młodsi sprawdzają, czy starsi tabliczkę mnożenia znają”.

Większość uczniów zaliczyła egzamin ze znajomości tabliczki mnożenia podczas lekcji matematyki. Uczniowie, którzy nie zdali egzaminu na lekcji, mogli kolejny raz spróbować swoich sił podczas przerw w wyznaczonych salach. Zdający nie ukrywali emocji – najpierw tremy, a potem radości ze zdobycia Certyfikatu MT (Multiplication Table) czyli Certyfikatu Tabliczki Mnożenia.

Oto ostateczne wyniki akcji:

Klasa

Uczniowie, którzy zdobyli Certyfikat MT

IVa

83 %

IVb

82 %

IVc

100 %

IVd

82 %

Va

78 %

Vb

100 %

Vc

77 %

Vd

100 %

VIa

88 %

VIb

88 %

VIc

92%

Organizatorem V Światowego Dnia Tabliczki Mnożenia była pani Wioletta Walczak.

Pomocy udzieliła pani Anna Bukowska.

Więcej zdjęć można zobaczyć w GALERII w zakładce ŚWIATOWY DZIEŃ TABLICZKI MNOŻENIA.


UCZNIOWIE KLASY 6C NA UNIWERSYTECIE PRZYRODNICZYM WE WROCŁAWIU!

23 września 2015 r. uczniowie klasy 6c uczestniczyli w zajęciach laboratoryjnych "Drobnoustroje dobre czy złe".

Zajęcia te odbywały się na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu w ramach Festiwalu Nauki. Dzieci poznały przykłady bakterii i grzybów, które niszczą żywność oraz wywołują  groźne choroby. Ale człowiek potrafi wykorzystać dobroczynne dla niego drobnoustroje, np. bakterie mlekowe do wyrobu kiszonek, grzyby do produkcji leków, do wypieku ciast i pieczywa. Dzieci obserwowały pod mikroskopami pączkujące drożdże, na pożywkach agarowych w szalkach petriego wykonały odciski swoich rąk i po tygodniu będą sprawdzać, jakie drobnoustroje przenoszą ręce. Na zakończenie zajęć dzieci w sali sensorycznej za pomocą zmysłów  oceniały smak i wygląd jabłek. Oczywiście zdania na temat najlepszych jabłek były bardzo podzielone. Ta niecodzienna wycieczka dostarczyła uczniom wiele wrażeń i informacji na temat drobnoustrojów. Mieli okazję poczuć się jak prawdziwi studenci.

UCZNIOWIE KLAS TRZECICH W KRASZOWICKIEJ ZAGRODZIE

W połowie września uczniowie klas III pod opieką swoich wychowawców byli na warsztatach pieczenia chleba z Zagrodzie Kraszowickiej.

Podczas zajęć dzieci poznały ginące zawody, obserwowały pracę kowala, a nawet samodzielnie kuły metal. Aby utrwalić informacje z lekcji wszyscy układali obrazy przedstawiające etapy powstawania mąki. Na zakończenie każdy wyrabiał ciasto, z którego były pieczone podpłomyki w chlebowym piecu. Trzecioklasistom najbardziej spodobały się dawne gry i zabawy. Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z wycieczki.


Dodatkowe informacje