SZKOLNE IGRZYSKA LEKKOATLETYCZNE

5 czerwca 2015 r. odbyły się Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne.

Tego dnia uczniowie udali się ze swoimi wychowawcami na stadion lekkoatletyczny Ośrodka Sportu i Rekreacji w Świdnicy. Rywalizowali w konkurencjach określonych w trójboju i czwórboju lekkoatletycznym (bieg na 60 m dla klas III–VI dziewcząt i chłopców; rzut piłeczką palantową dla klas III–VI dziewcząt i chłopców; skok w dal dla klas III–VI dziewcząt i chłopców; bieg na 300 m dla klas III i IV dziewcząt; bieg na 600 m dla dziewcząt klas V i VI oraz chłopców klas  III i IV; bieg na 1000 m dla chłopców klas V i VI; biegi sztafetowe 4x100 m dla wszystkich klas). W każdej konkurencji brało udział po trzech zawodników z klasy.
W tym samym czasie dzieci z klas I–II uczestniczyły w grach i zabawach, które odbyły się na bocznej płycie boiska.
Igrzyska przebiegły w radosnej atmosferze, uczniowie konkurowali ze sobą z zachowaniem zasad fair play. Przepiękne słońce rozgrzało nie tylko zawodników, ale również kibiców. 
Kolejne Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne za nami!

Więcej zdjęć można obejrzeć w galerii. Zapraszamy!

PROMOCJA ZDROWIA - WAŻNE INFORMACJE DLA RODZICÓW

Rodzicu, jeśli zależy Ci na zdrowiu Twojego dziecka, koniecznie przeczytaj:) 

DIETETYK NATURHOUSE RADZI CZ. 1

DIETETYK NATURHOUSE RADZI CZ.2

 JAK ZACHĘCAĆ MAŁE DZIECI DO PRÓBOWANIA NOWYCH PRODUKTÓW?

Edukację żywieniową najlepiej rozpocząć od najmłodszych lat. Już we wczesnym dzieciństwie kształtują się nawyki żywieniowe, jak np. upodobanie do smaku słodkiego czy słonego.

To, że dzieci lubią produkty, które najlepiej znają i boją się spróbować nowych, jest zupełnie naturalne. Zachęcanie dzieci do próbowania nowych produktów, czy niejadków do jedzenia posiłków, wymaga więc cierpliwości. Jeśli chcemy namówić dziecko, aby zjadło jakiś nowy produkt, lub spróbowało się przekonać do potrawy, której nie lubi, musimy mu w tym pomóc. W tym celu warto:

1. PODEJMOWAĆ PRÓBY

Czasami wystarczy, że ponowimy próbę zachęcenia dziecka do potrawy czy produktu parę razy.

2. OGRANICZYĆ POJADANIE

Dziecko chętniej zje główny posiłek i spróbuje nowych smaków, jeśli nie pojada między posiłkami słodyczy. Jedzenie ich między posiłkami powoduje bowiem osłabienie apetytu na główne, wartościowe posiłki. Jedzenie słodyczy nie powinno też stanowić nagrody, gdyż wyrabia nawyk jedzenia wtedy, kiedy nie jest się głodnym. Nagradzając słodyczami, uczymy również dziecko, że słodycze są lepszym jedzeniem niż inne produkty.

3. WSPIERAĆ, OGRANICZAJĄC PRESJĘ

Warto pamiętać, by nie wywierać presji na dziecku w związku z jego niechęcią do jedzenia. Mówienie dziecku, by zjadło, bo nie pozwolimy mu wcześniej wstać od stołu, lub że jego kolega czy siostra je ładniej – maluch odbiera jako krytykę, i jedzeniu zaczynają towarzyszyć negatywne emocje. Starajmy się więc wspierać każdy wysiłek, naszego dziecka, który włoży w kolejne próby.

4. WYKORZYSTAĆ SPRZYMIERZEŃCÓW

Badania wykazują, że dzieci, zapytane co zjadłyby podziwiane przez nie postaci (bohaterowie bajek), częściej wskazują cienko pokrojone kawałki jabłka niż frytki. Wykorzystanie ulubionej postaci z bajek może pomóc w zachęcaniu malucha do jedzenia zdrowych produktów lub próbowania nowych.

 Autor: dr inż. Katarzyna Wolnicka    

 

 WARZYWA I OWOCE – KOLOROWY PARASOL OCHRONNY DLA TWOJEGO DZIECKA

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko było zdrowe, silne i pełne energii – codziennie zaopatrz je w kolorowy parasol ochronny,czyli warzywa i owoce będące źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Warzywa i owoce są jednym z podstawowych elementów prawidłowo zbilansowanej diety dziecka i nie da się ich niczym zastąpić.

Warzywa i owoce zawierają…

Witaminę C, która wspomaga odporność organizmu, przyspiesza gojenie ran i odpowiada za stan naczyń krwionośnych. Podawaj swojemu dziecku produkty będące jej dobrym źródłem, np.: kapustę, paprykę, kalafior, truskawki, porzeczki, pomarańcze, kiwi.

Witaminę A (β-karoten), która chroni organizm przed infekcjami, odpowiada za dobry wzrok i stan skóry. Urozmaicaj codziennie jadłospis dziecka w marchew, pomidory, warzywa liściaste, brzoskwinie i banany. Czy może być coś lepszego do obiadu niż surówka ze świeżej marchewki z jabłkiem?

Kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy wzrost i funkcjonowanie komórek, korzystnie wpływa na pracę mózgu i działanie systemu nerwowego, pobudza produkcję czerwonych krwinek. Wkomponuj w posiłki swojego dziecka brukselkę, szpinak, bób, brokuły.

Potas, który zapobiega utracie masy kostnej, pomaga utrzymać prawidłowy poziom ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych. Nie zapomnij o pomidorach do kanapki, surówce z buraków, bananach, porzeczkach lub zielonym groszku.

Błonnik, który reguluje pracę jelit, zapobiega występowaniu zaparć, pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, chroni przed występowaniem nowotworów jelita grubego i pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Dobrym źródłem błonnika są warzywa i owoce. Podając swojemu dziecku minimum dwie porcje owoców i trzy porcje warzyw dziennie, zapewniasz jemu odpowiednią podaż błonnika.

Postaw na kolory

Nie ma takiego owocu ani warzywa, które zawierałyby wszystkie niezbędne witaminy i składniki mineralne. Dlatego należy pamiętać, że prawidłowa dieta dziecka to dieta urozmaicona. Barwa spożywanych warzyw i owoców zdradza nam, jakie kryją się w nich składniki, których z kolei różnorodność potrzebna jest do prawidłowego wzrostu i funkcjonowania dzieci.

Podając czerwone pomidory, zieloną sałatę, czarne jagody, pomarańczowe marchewki i żółtą dynię, możesz mieć pewność, że zapewniasz swojemu dziecku różnorodne składniki pokarmowe, smaczne i zdrowe.

Jak uwzględnić w diecie dziecka minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie?

Najlepszym i najłatwiejszym sposobem jest wkomponowanie warzyw i owoców do każdego posiłku: liście sałaty do kanapki, kilka plasterków pomidora i kawałków papryki, banan do jogurtu, ulubiona surówka do obiadu, owoce do budyniu na podwieczorek, sałatka warzywna na kolację.

Być może wydaje Ci się, że dzieci nie lubią warzyw i owoców… Nic bardziej błędnego. Przyrządzone w odpowiedniej formie, ładnie podane smakują nawet największemu niejadkowi. Sałatka z ulubionych owoców, koktajl owocowo-mleczny, świeży sok owocowo-warzywny, zapiekanka warzywna, czy krem z dyni mogą stać się jednym z ulubionych dań Twojego dziecka.

Dobre rady

  • Wybieraj owoce i warzywa sezonowe.
  • Wybieraj produkty świeże, odpowiednio je przechowuj.
  • Najwięcej cennych składników znajduje się w surowych warzywach i owocach.
  • Nie zapomnij przed podaniem dokładnie umyć warzyw i owoców pod bieżącą wodą.

  Autorzy: mgr Joanna Jaczewska-Schuetz, mgr Natalia Gregorowicz   

 

CZYM SMAROWAĆ, NA CZYM SMAŻYĆ?

Większość tłuszczu w diecie dzieci powinna pochodzić z ryb, orzechów i tłuszczów roślinnych. Konieczne jest jednak ograniczanie tłuszczów zwierzęcych stałych (masło, smalec). Produkty zawierające tłuszcze zwierzęce, jak: tłuste mięso, tłuste wędliny, smalec, masło, boczek, sery żółte i topione, tłuste mleko, bogate są w niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol. Dieta bogata w tłuszcz zwierzęcy sprzyja otyłości dziecięcej oraz niektórym nowotworom w dorosłym życiu (gruczołu piersiowego, krokowego, jelita grubego).

Czy wiesz, że... Tłuszcze roślinne wraz z tłuszczami z grupy n-3, których źródłem są ryby morskie, odgrywają rolę w prewencji miażdżycy.

Jakie tłuszcze dodawać do sałatek i surówek?

Tłuszcze zwierzęce należy zastępować tłuszczami roślinnymi bogatymi w wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) (olej słonecznikowy, kukurydziany, sojowy, rzepakowy) i jednonienasycone (oliwa z oliwek, olej sezamowy, rzepakowy), dodając je w postaci surowej do surówek i sałatek.

Na czym smażyć?

Do jednorazowego smażenia zaleca się stosować olej rzepakowy niskoerukowy lub oliwę z oliwek.

Czym smarować?

Dzieci zagrożone miażdżycą bądź otyłością powinny w ograniczonej ilości stosować tłuszcze do smarowania pieczywa. W prewencji miażdżycy zaleca się też stosowanie wysokogatunkowych margaryn i ograniczenie (ze względu na zawartość cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych) spożycia masła.

 Autor: dr inż. Katarzyna Wolnicka  

 

SZKODLIWA ENERGIA, CZYLI DLACZEGO NAPOJE ENERGETYZUJĄCE NIE SĄ DLA DZIECI

Drodzy Rodzice, napoje energetyzujące są produktami przeznaczonymi dla osób dorosłych i nie powinny być spożywane przez dzieci, ponieważ zawierają składniki, które przyjmowane w dużych ilościach, zwłaszcza przez osoby o małej masie ciała (jak dzieci), mogą doprowadzić do przekroczenia dawek, przy których obserwuje się efekty toksyczne.

Czym charakteryzują się napoje energetyzujące?

W skład napojów energetyzujących wchodzą takie składniki, jak: kofeina, tauryna, inozytol, cukry proste, witaminy z grupy B, substancje aromatyzujące, dwutlenek węgla, substancje konserwujące i regulatory kwasowości. Ponadto, w zależności od producenta, ekstrakt z guarany, glukuronolakton czy wyciągi z ziół (np. żeń-szeń i miłorząb japoński).

Wartość energetyczna napojów energetyzujących wynosi około 45 kcal/100 ml, a zawartość cukrów prostych około 10 g/100 ml napoju. W Polsce zawartość kofeiny w napojach energetyzujących wynosi najczęściej 80 mg/250 ml, tauryny – w granicach 500–1000 mg/250 ml.

Szkodliwy wpływ napojów energetyzujących na zdrowie dzieci

Składniki zawarte w napojach energetycznych mogą mieć bardzo szkodliwy wpływ na zdrowie dzieci. Kofeina stanowi podstawowy składnik tych napojów, nie jest przy tym zalecana w diecie dzieci, gdyż ma działanie psychoaktywne. Wzrost jej spożycia przez dzieci może powodować zmiany nastroju, rozdrażnienie, niepokój, a spożycie dużych ilości (5 mg/kg masy ciała/dobę) powoduje wzrost ciśnienia tętniczego krwi. Ponadto kofeina negatywnie wpływa na gospodarkę wapniową, co może powodować zaburzenia w procesie tworzenia kości. Duże spożycie kofeiny może również wpływać na długość i jakość snu dzieci.

 

Grupą szczególnego ryzyka są dzieci z cukrzycą, chorobami sercowo-naczyniowymi, 
chorobami nerek, wątroby, nadczynnością tarczycy oraz niestabilne emocjonalnie.

 Autor: mgr Bożena Wajszczyk

IGRZYSKA LEKKOATLETYCZNE KLAS I-II

5 czerwca 2015 r. na stadionie OSiR-u odbyły się Szkolne Igrzyska Lekkoatletyczne klas I-II.

Uczniowie podczas spotkania rywalizowali ze sobą zgodnie z zasadą fair - play. Podczas sportowych potyczek rozegrano klasowy turniej szybkościowy i zręcznościowy. Potem uczniowie doskonalili umiejętność gry w "Dwa ognie". W konkurencjach sprawnościowych klas II pierwsze miejsce zdobyły klasy II a, II b, II c. Wśród klas I zwyciężyła klasa I c, a pozostałe klasy pierwsze zajęły II miejsce. Gratulujemy sukcesów!

Więcej artykułów…

  1. DZIEŃ SPORTU U NAJMŁODSZYCH

Dodatkowe informacje