UDZIAŁ UCZNIÓW KLASY 2B W OGÓLNOPOLSKIM PROGRAMIE EDUKACYJNYM "5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE"

UDZIAŁ UCZNIÓW KLASY 2B W OGÓLNOPOLSKIM PROGRAMIE EDUKACYJNYM "5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE"

   23 listopada 2018 r. uczniowie klasy 2B wzięli udział w ogólnopolskim programie edukacyjnym dla klas 2-3 szkól podstawowych "5 PORCJI ZDROWIA W SZKOLE". Program ten jest już kolejną inicjatywą podjętą przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), której cel stanowi kształtowanie od najmłodszych lat właściwych nawyków żywieniowych, polegających na regularnym spożywaniu warzyw, owoców i soków.

Celem zajęć było poszerzenie wiedzy dzieci o prawidłowym żywieniu oraz utrwalenie informacji o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowej diecie.

Dzieci obejrzały pokaz  multimedialny dotyczący prawidłowego żywienia pt. "Warzywa i owoce podstawą diety - co o nich wiemy?" Dowiedziały się z tej prezentacji, na którym poziomie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej znajdują się owoce i warzywa, jak często należy jeść owoce i warzywa, co rozumiemy pod pojęciem „porcja owoców” i czy sok warzywny lub owocowy można nazwać porcją warzyw lub owoców. Drugoklasiści brali udział w zabawach edukacyjnych „Zakodowane owoce” oraz „Owoce i warzywa w moim imieniu”. W grupach układali historyjki obrazkowe pt. ”Jak powstaje sok?” Rozwiązywali też memory obrazkowe online i wykonali wydzierankę owocowo – warzywną. Na koniec zajęć własnoręcznie wyciskali sok jabłkowo – marchwiowy.

Uczniowie klasy 2B znają już korzyści wynikające ze spożywania owoców, warzyw i soków. Wiedzą, że są one niezbędne w codziennej diecie oraz stanowią naturalne źródło cennych witamin i składników mineralnych, tak bardzo potrzebnych do prawidłowego rozwoju.


Dodatkowe informacje